Jak zrobić pyszną domową zupę

cze 13, 2020 przez

Jak zrobić pyszną domową zupę

Właściwe składniki to podstawa


Nic tak nie wpływa na smak i jakość zupy, jak staranne dobranie składników. W przypadku zup warzywnych, najważniejszym składnikiem jest wywar. Aby przygotować smaczny wywar, należy użyć świeżych warzyw, woda powinna być zimna, a składniki gotowane na małym ogniu przez długi czas. Ważną rolę w smaku zupy odgrywa też tłuszcz- najlepsze będą masło lub smalec.


Sekrety przygotowania zupy


Zupa to jedno z najprostszych dań, ale też jedno z tych, które wymagają najwięcej uwagi podczas przygotowania. Przede wszystkim, należy pamiętać o dokładnym odkładaniu piany od gotującej się zupy. To właśnie w pianie zbierają się nieczystości i substancje, które wpływają negatywnie na smak potrawy. Kolejnym ważnym elementem jest dokładne siekanie składników. Im drobniej pokroimy np. warzywa, tym lepiej wtopią się w zupie i lepiej uwalnią swój smak. Ostatnią kluczową kwestią jest proporcja między składnikami. Nie można przesadzić z ilością mięsa lub warzyw, trzeba dbać o właściwe ich proporcje.


Jak urozmaicić smak zupy?


Często zdarza się, że nasza zupa wydaje się płaska w smaku i jest po prostu nijaka. W takiej sytuacji warto sięgnąć po kilka sztuczek, które pomogą wzbogacić smak dania. Warto dodać kilka ziół i przypraw – np. rozmaryn, tymianek, liście laurowe, czy paprykę. Wśród dodatków warto pomyśleć o zasmażce – możemy dodać śmietanę, przesmażoną cebulkę lub podsmażone pieczarki. Inną ciekawą opcją są dodatki w postaci makaronu, ryżu, czy ziemniaków.


Przepis na pyszną zupę warzywną


Skoro już znamy podstawy i tajniki przygotowania zupy, warto zaprezentować przepis na pyszną zupę warzywną. Oto jak przygotować to danie krok po kroku:

Składniki:

  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • cebula
  • kapusta kiszona
  • koncentrat pomidorowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

  1. Warzywa dokładnie umyć i pokroić na drobne kawałki.
  2. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć cebulę oraz por.
  3. Następnie dodać pozostałe warzywa i dusić ok. 10 minut, cały czas mieszając.
  4. Dalej dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz cukier).
  5. Dodać zimną wodę (ok. 2 l) i gotować zupę na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
  6. Przed podaniem, wywar przecedzić przez sitko, i podawać np. z kruszonką lub kawałkami chleba.

Smacznego!

Podobne

Tagi