Jak zrobić pyszną domową zupę
Właściwe składniki to podstawa
Nic tak nie wpływa na smak i jakość zupy, jak staranne dobranie składników. W przypadku zup warzywnych, najważniejszym składnikiem jest wywar. Aby przygotować smaczny wywar, należy użyć świeżych warzyw, woda powinna być zimna, a składniki gotowane na małym ogniu przez długi czas. Ważną rolę w smaku zupy odgrywa też tłuszcz- najlepsze będą masło lub smalec.
Sekrety przygotowania zupy
Zupa to jedno z najprostszych dań, ale też jedno z tych, które wymagają najwięcej uwagi podczas przygotowania. Przede wszystkim, należy pamiętać o dokładnym odkładaniu piany od gotującej się zupy. To właśnie w pianie zbierają się nieczystości i substancje, które wpływają negatywnie na smak potrawy. Kolejnym ważnym elementem jest dokładne siekanie składników. Im drobniej pokroimy np. warzywa, tym lepiej wtopią się w zupie i lepiej uwalnią swój smak. Ostatnią kluczową kwestią jest proporcja między składnikami. Nie można przesadzić z ilością mięsa lub warzyw, trzeba dbać o właściwe ich proporcje.
Jak urozmaicić smak zupy?
Często zdarza się, że nasza zupa wydaje się płaska w smaku i jest po prostu nijaka. W takiej sytuacji warto sięgnąć po kilka sztuczek, które pomogą wzbogacić smak dania. Warto dodać kilka ziół i przypraw – np. rozmaryn, tymianek, liście laurowe, czy paprykę. Wśród dodatków warto pomyśleć o zasmażce – możemy dodać śmietanę, przesmażoną cebulkę lub podsmażone pieczarki. Inną ciekawą opcją są dodatki w postaci makaronu, ryżu, czy ziemniaków.
Przepis na pyszną zupę warzywną
Skoro już znamy podstawy i tajniki przygotowania zupy, warto zaprezentować przepis na pyszną zupę warzywną. Oto jak przygotować to danie krok po kroku:
Składniki:
- marchewka
- pietruszka
- seler
- por
- cebula
- kapusta kiszona
- koncentrat pomidorowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
- Warzywa dokładnie umyć i pokroić na drobne kawałki.
- W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć cebulę oraz por.
- Następnie dodać pozostałe warzywa i dusić ok. 10 minut, cały czas mieszając.
- Dalej dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz cukier).
- Dodać zimną wodę (ok. 2 l) i gotować zupę na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
- Przed podaniem, wywar przecedzić przez sitko, i podawać np. z kruszonką lub kawałkami chleba.
Smacznego!